top of page

WAT IS EEN DOULA?

De term ‘doula’ komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘dienende vrouw’. In België eerder een nieuw begrip maar toch al eeuwenoud.

Vrouwen die elkaar helpen voor, tijdens en na de bevalling. Het lijkt wel een droom maar het kan! En in sommige culturen is het nog steeds een normaliteit. Meer en meer voelen vrouwen, toekomstige mama's, een nood aan een continue ondersteuning. Iemand naast haar zijde voor wie de geboortewereld niet vreemd is, weet waar ze nood aan heeft, haar in de ogen kijkt wanneer het moeilijk wordt.  

 

De doula is er voor de mama om haar in haar kracht te zetten maar ook om de partner te ondersteunen en centraal te zetten in het proces. Ze neemt de niet-medische zorg voor haar rekening en is een dankbare en zelfs onmisbare aanvulling op de aanwezige medische ondersteuning tijdens de geboorte.

Maar de ondersteuning van een doula mag ook verder gaan dan de geboorte. Eens je baby'tje er is ontstaat er een compleet nieuw ritme, alles staat letterlijk op zijn kop. Het is o zo dankbaar om iemand te hebben die voor je zorgt. Waarmee je kan praten, waarbij je mag huilen als het even niet mee zit of als je moe bent. Iemand die lekker voor je kookt en je baby'tje vasthoudt terwijl je even me-time neemt. Een postpartum begeleiding door iemand die je al kent en je vertrouwt.

EFFECTEN VAN EEN DOULA?

Wetenschappelijke studies tonen aan dat vrouwen die continu door een doula begeleid worden: 

 • een opmerkelijk kortere arbeid hebben

 • meer kans hebben op een
  vaginale geboorte

 • minder gebruik maken van pijnstilling

 • meer in hun eigen kracht staan

 • meer tevreden zijn over de geboorte van hun kindje,
  zowel vrouw als partner.

DOULA OF VROEDVROUW?

Een doula biedt aanvullende, 

niet-medische ondersteuning en kan de volle aandacht schenken aan de bevallende vrouw, het koppel, ongeacht de duur van de bevalling. 

VOOR WIE BEN IK ER?

Ben je onzeker? Heb je vragen of twijfels? Ben je alleenstaand of wil je graag extra ondersteuning? Elke vrouw kan baat hebben bij de aanwezigheid of ondersteuning van een doula.

 

Ook voor de partner zijn wij een aanmoediging, een ondersteuning en helpende hand! 

HOE VERLOOPT ONZE SAMENWERKING

TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Het is fijn om elkaar eerst te ontmoeten, te spreken, te horen wat de verwachtingen zijn en wat ik jullie kan aanbieden. Daarom begint een samenwerking steeds met een kennismakingsgesprek. 
Ontstaat er een samenwerking dan plannen we onze volgende 3 ontmoetingen in. Tijdens deze momenten stoom ik jullie klaar voor de bevalling, geef ik informatie, luister ik naar jullie noden en wensen en help ik met de geboortewensen. 
Het is ook belangrijk om je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Daarom krijg je eveneens tips over houdingen, oefeningen, ademhaling dat je zowel tijdens de zwangerschap, geboorte kan toepassen maar eveneens gunstig zijn van dag 1 met je baby'tje.

TIJDENS DE ARBEID & GEBOORTE

Vanaf 37 weken ben ik 24/24u bereikbaar. We spreken tijdens de zwangerschap af wanneer en hoe je me kan bereiken. Als de eerste tekenen van de bevalling zich voordoen kan je mij bellen en kom ik naar je toe. Tijdens de bevalling ben ik jouw vertrouwde gezicht. Ik blijf bij jullie, ongeacht de duur, tot je baby geboren is.
Misschien ben ik enkel die emotionele steun nodig in jouw proces maar ook fysiek kan ik veel betekenen. Met ondersteunende technieken, tips over houdingen en ademhaling help ik je ontspannen. Voor de partner kan ik de onzichtbare steun zijn doorheen de bevalling.

VROEGE BABY TIJD

Na de bevalling breng ik jullie nog een bezoekje aan huis. We praten na over het verloop van de bevalling, vertellen het geboorteverhaal. Hoe hebben jullie het ervaren? Hoe stellen jullie het in deze nieuwe routine met een baby'tje. Zijn er behoeften of bezorgdheden? 
De kraamtijd kan best overweldigend zijn. Afhankelijk van jullie behoeften kan ik ook in deze tijd iets meer voor jullie betekenen.

PRIJS DOULA BEGELEIDING

 • kennismakingsgesprek

 • 3 prenatale gesprekken in totaal +- 6u

 • hulp bij het opstellen van de geboortewensen, ademhalingstechnieken en houdingen oefenen

 • advies in houding en oefeningen tijdens de zwangerschap om naar een meest optimale bevallingservaring toe te werken

 • een zwangerschapsmassage aan huis of op locatie

 • Vanaf 37 weken tot aan de bevalling 24 op 24u stand by

 • foto's indien gewenst

 • begeleiding tijdens de hele duur van de arbeid en bevalling

 • 1 nagesprek

 • Tussendoor onbeperkt contact telefonisch, mail, whatsapp

985 EURO

* extra sessies aan € 60/u (incl. verplaatsing)

* Wens je ook zwangerschapsyoga  te volgen geef dan zeker een seintje! Ik geef reeksen op verschillende locaties.

Ook postpartum kan ik je veel bieden. Extra hulp om een maaltijd klaar te maken of eens voor je baby'tje zorgen terwijl je een bad neemt, even gaat wandelen of bijslaapt, een sluitingsritueel, massage, yoni steam,... 

Ook dan ben ik je steun.

De meeste ziekenfondsen voorzien een gedeeltelijke terugbetaling voor een doula. Vraag zeker na!

DOULA: Recensies

WAT OUDERS ZEGGEN

This was my first pregnancy and childbirth experience. I wanted to make it pleasant and healthy for myself and my husband. In the sixth month of pregnancy I found a doula.  I decided that I needed a person who is experienced and would support me on my way.  My husband and I were so happy that Lisa was with us before, during and after childbirth.
Now I remember her massages that I needed at that moment for my back and hips. Relaxing yoga classes in our garden. Our conversations on concerns and questions about the birth process. My husband was glad that we had such a support and all this is one person and there is no need to run extra, because after all, it was the quarantine time of 2021.
On my request, she was with me on one of my regular visits to the doctor.  she speaks several languages, which made communication easier.
she was with me throughout the whole time from the beginning of the contractions at home until the birth of my child in the hospital.  she accompanied us and answered the questions of the doctors, at my request, as we discussed everything in advance.
I remember her delicious postpartum soup.  And her words all along the way “you can do it” and they were at the right moments. My husband remembers her support and says that he is happy that we found the doula.

I found Lisa through the Internet on the site "Vlaamse federatie van Doulas”.
I believe that a Doula is an important profession and that in the future it should be paid for by insurance.  And it should be known by people how important it is especially in the first experience of childbirth.

Inga, Roeland & Ignacio

bottom of page